Klaar voor de toekomst

Team Trebbe-Knaapen voerde voor woningcorporatie Talis grootonderhoudswerkzaamheden uit aan 419 grondgebonden eengezinswoningen in Wijchen. Na uitvoering van de werkzaamheden hebben de woningen een nieuw uiterlijk en zijn de woningen weer geschikt om minimaal 25 jaar door te exploiteren met zo laag mogelijke woon- en onderhoudslasten.

419 woningen in 3 wijken

Het project was opgesplitst in 7 complexen. 3 complexen in de wijk Heilige Stoel, 2 in de wijk Kraaijenberg en 2 in de wijk Homberg. Binnen deze complexen zijn 7 typen woningen te onderscheiden, waarbij het verschil vooral was gelegen in de gevel, in zowel materialisatie als uitstraling.

Elke wijk een nieuw gevelontwerp

De zwakke punten van deze woningen waren de energetische kwaliteit van de gevel en de uitstraling. Deze punten zijn aangepakt. Elke wijk kreeg met een nieuw gevelontwerp haar eigen identiteit, geïnspireerd door de omgeving van Wijchen. Zo is Heilige Stoel geïnspireerd op het kasteel, Kraaijenberg op het moderne winkelcentrum en Homberg op de oude boerderijen.

Werkzaamheden

Bewonerswensen

Ook zijn bewonerswensen meegenomen in dit project. Zo konden bewoners kiezen voor een 2e toilet, een dakopbouw, een grote badkamer, openslaande tuindeuren en een erker aan de voorzijde.

Van label C naar label A

De woningen hebben een grondige opknapbeurt gekregen. Er staan nu energiezuinige woningen met een nieuw gezicht. Voor de bewoners betekent het een flinke besparing op de energielasten nu de woningen van label C/D naar label A zijn gestegen. De woningen voldoen weer aan de wensen en eisen van deze tijd, zijn comfortabeler en veiliger.

Vele handen maken dit werk

Bijzonder aan dit project is de omvang en de intensiteit voor de bewoners; de woningen werden verbouwd terwijl deze gewoon bewoond waren. Minstens zo bijzonder zijn de mensen die het elke dag weer waar maken. Ongeveer 100 mensen werkten dag in dag uit aan de uitvoering van het onderhoud aan de 419 woningen. Dat betekent dat 100 paar handen bij oplevering van de laatste fase, meer dan 2.800 radiatoren, 240.000 dakpannen en 444.000 tegels zijn vervangen. Ook brachten 200 handen bijna 700.000 steenstrips, ruim 18.000 m2 vloerisolatie en 17.500m2 voegwerk aan.

Bewonerscommunicatie

Wat we willen bereiken is dat bewoners goed voorbereid én met de juiste begeleiding een renovatie tegemoet gaan. Om deze reden wordt er gebruik gemaakt van de inzet van een bewonersbegeleider en Tante Keet. Maar ook onze SMS service, scheurkalender en het bewonersportaal Over mijn huis zorgen ervoor dat bewoners op een relevant tijdstip de juiste informatie ontvangen.